Blogs

Godinot tēva lomu ģimenē, kurā aug bērns ar invaliditāti

Īpašā bērna (bērna ar īpašām vajadzībām, invaliditāti, funkcionāliem vai garīgiem traucējumiem) ienākšana ģimenē izmaina dzīvi.

Veselīga ģimenes dinamika ir priekšnosacījums spējai tikt galā ar jaunajiem izaicinājumiem. To priekšā riskam tiek pakļautas arī pāra savstarpējās attiecības, jo iepriekš piedzīvoto harmoniju un mīlestību nereti aizēno sāpes un neskaidrība par nākotni. Ne visi spēj stāties tam pretī kopā. 

Kad runā par īpašo bērnu aprūpi, tad visbiežāk tiek pieminētas mammas, kuras uzņemas galvenās rūpes, nereti noliekot malā savas vajadzības un vēlmes. Tēvi šajos stāstos biezī paliek ēnā. Tomēr velti. Lielākajā daļā ģimeņu, tēvi spēlē tikpat nozīmīgu lomu, rūpējoties par visas ģimenes labklājību. 

Tēvu pārziņā visbiežāk ir praktiskie ikdienas aspekti. Viņi lielākoties uzņemas galvenā apgādnieka lomu, nodrošinot visu ģimenei nepieciešamo. Tāpat tēvi paveic lielu daļu pienākumu, kur nepieciešams fiziskais spēks. Ja primāro aprūpi uzņemas mamma, tad tieši tēvi mēdz ienest ikdienā vieglumu un prieku - spēlējoties, organizējot kopīgus piedzīvojumus un pārsteigumus. Tāpat vīrietis ir nozīmīgs emocionālais atbalsts sievietei, kura ikdienā piedzīvo visu emociju gammu. Un ir ģimenes, kurās tieši tēvi ir tie, kuri uzņēmušies primāro aprūpi par bērnu, tādā veidā laužot iesakņojušos stereotipus, ka tikai sieviete spēj paveikt šo darbu.

Sabiedrībā valda uzskats, ka vīrieši ir emocionāli spēcīgāki, racionālāki un vieglāk stājas pretī izaicinājumiem. Tomēr ne vienmēr tā ir taisnība. Vīrieši retāk runā par savām sajūtām, retāk tās izrāda. Daudzi nespēj vai nevēlas strādāt ar emocijām, kuras rodas šajās situācijās, piemēram, dusmām, bailēm, bēdām. Viņi noliedz šīs emocijas, arī nespēj vai negrib pieņemt bērna invaliditāti, tādā veidā pakļaujot sevi lielākam depresijas un atkarību riskam. 

Nodibinājums “Teodora Jura fonds” ar daļēju Rīgas domes Labklājības departamenta atbalstu realizē projektu “Psiholoģiska atbalsta grupa tēviem bērnu ar īpašajām vajadzībām/ invaliditāti ģimenēs” un 2021.gada nogalē Zoom platformā organizē Tēvu atbalsta grupu. Tā ir iespēja tēviem, kuri audzina bērnus ar īpašām vajadzībām, profesionālu speciālistu klātbūtnē izzināt sevi un savu lomu ģimenē, dalīties savās emocijās un pieredzē, tādā veidā stiprinot gan sevi gan citus tēvus, kam nepieciešams psihoemocionālais atbalsts.

“Arī iepriekš organizējām tēvu grupas, pārgājienu tikai tēviem un pārgājienu tēviem ar bērniem, kas spēj veikt garu pārgājiena maršrutu. Katru reizi pēc pasākumiem tēvi atzina, ka šādas grupas ir nepieciešamas un labprāt piedalītos arī nākotnē. Tāpēc neapstāsimies, bet plānosim arī 2022.gadā.”, atzina nodibinājuma “Teodora Jura fonds” valdes locekle Aija Bērziņa.

 

Evita Rozentāle

Par mums

Satiekot citus vecākus un bērnus ar īpašām vajadzībām, rodas plašāka skaidrība kā palīdzēt gan bērniem, gan vecākiem. Tāpēc Teodora Jura vecāki sadarbībā ar citu bērnu vecākiem ir izlēmuši veidot šo fondu.

Kontakti

Adrese: Misas iela 34-3, Rīga, LV-1058

Telefons: +371 22844298

E-pasts: [email protected]

Ziedojumu konts

LV34HABA0551044217340 
Banka: A/S “Swedbanka”, kods: HABALV2LV
„Teodora Jura fonds”
Reģ. Nr. 40008268573. 

 

©2024 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Teodora Jura fonds

Search