Blogs

Smadzenes un epileptiskas lēkmes lizencefālijas un pahigīrijas gadījumā

Klasiska problēma bērniem ar smadzeņu bojājumiem ir epilepsijas lēkmes. Lai vieglāk izprastu, kā veidojas lēkmes Teodoram Jurim, atradu skaidrojumu.

Smadzenes, kas redzamas labajā pusē, ir normālas, veselīgas. Smadzenes, kas redzamas kreisajā pusē, ir kādam, kam ir lizencefālija/ pahigīrija. Visas rievas nav izveidojušās, kā tam būtu jābūt veselīgās smadzenēs. 

Jau pirmajās grūtniecības nedēļās mātes vēderā auglim veidojas minētās smadzeņu krokas, kurās smadzeņu šūnas veic savas funkcijas (dara savu “darbiņu”). Ja šūnas nekad neaizceļo, kur tām jābūt un nekad nespēj izpildīt savu "darbiņu", tad smadzenes nevar funkcionēt pilnvērtīgi un tāpēc nevar kontrolēt pārējo ķermeni.

Lizencefālijas/ pahigīrijas gadījumā šūnas vēljoprojām mēģina pildīt savus "darbiņus", bet tā kā tām "nav darba vietas" vai nav pietiekami daudz šūnu, kas strādātu kopā un darītu vienu un to pašu, ikreiz, kad kāda no smadzeņu šūnām rada elektrisko impulsu, to nav kur lietderīgi novadīt. Rodas elektriskie īssavienojumi smadzenēs un tie rada infantilus spazmus, krampjus un cita veida epilepsijas lēkmes.

Teodoram Jurim no 11 mēnešu vecuma novēroti infantili spazmi, kas izpaudās kā saraušanās uz centru. Var šķist, ka lēkmes izskatās pēc vēdersāpēm, tomēr izmeklējumi apliecināja, ka tās ir epilepsijas lēkmes (infantili spazmi, ko dēvē par Vest sindromu).

Lai pārbaudītu lēkmes, bērniem tiek veikta Elektroencefalogrāfija (EEG) miegā. EEG ir galvas smadzeņu garozas šūnu (neironu) bioelektriskā lauka pieraksts līkņu veidā. Šīs līknes frekvence un amplitūda izmainās dažādu centrālās nervu sistēmas slimību gadījumos un tiek izmantota, lai apstiprinātu epilepsijas diagnozi un veidu.

Epilepsijas ārstēšanai bērniem mūsdienās izmanto vairākas metodes: pirmkārt, medikamentus, otrkārt, speciālu ketogēno diētu, ārsta uzraudzībā radikāli mainot pacienta uzturu.

Lai kontrolētu lēkmes, Teodoram Jurim tika dotas zāles ārsta uzraudzībā – Sabril, Convulex. Bet no 2018.gada 17.septembra Teodors uzsāka  Ketogēnu diētu, kas ir augsta tauku satura diēta. Diētas ietekmē mainās organisma vielmaiņa un veidojas ketonvielas, kuras pretstatā glikozei ir galvenais organisma enerģijas avots. Šī esot ļoti efektīva ārstēšanas metode, ko izmanto kopš 2009. gada. Lai gan EEG neuzrādās nozīmīgi uzlabojumi, novēroju, ka Teodoram lēkmes ir nedaudz samazinājušās un jūtas labāk.

Ilustrāciju zīmēja: Baiba Līmane, akvarelis.

Par mums

Satiekot citus vecākus un bērnus ar īpašām vajadzībām, rodas plašāka skaidrība kā palīdzēt gan bērniem, gan vecākiem. Tāpēc Teodora Jura vecāki sadarbībā ar citu bērnu vecākiem ir izlēmuši veidot šo fondu.

Kontakti

Adrese: Misas iela 34-3, Rīga, LV-1058

Telefons: +371 22844298

E-pasts: [email protected]

Ziedojumu konts

LV34HABA0551044217340 
Banka: A/S “Swedbanka”, kods: HABALV2LV
„Teodora Jura fonds”
Reģ. Nr. 40008268573. 

 

©2024 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Teodora Jura fonds

Search