Blogs

Kustības ir svarīgas ikvienam

Mani sapratīs daudzi vecāki, ka - jo vairāk vizītes pie specialistiem, jo vairāk ieteikumi un padomi. Bet visu paspēt nevar un nav vajadzīgs, jo, dažkārt, “mazāk – ir vairāk”. 

Teodoram patīk darboties pazīstamā vidē, konkrētā vietā, ar gādīgiem, draudzīgiem cilvēkiem, kas ieklausās. Visvairāk Teodors uzturas mājās, tāpēc pastāvīga vingrināšana ir neatņemama ikdienas sastāvdaļa. 

Šis ir vieds, kā es vingrinu Teodoru, bet tas nebūt nav vienīgais un vispareizākais. Pēc manām domām, galvenais ir būt kopā, darboties, ieklausīties, censties.

Šo publiskoju nevis, lai iežēlinātu, bet lai parādītu, kā var būt, kā ikdienā darbojamies, kas Teodoram patīk. Varbūt kādai ģimenei, kurā arī ir bērns ar īpašām vajadzībām, kaut kas no visa šī noder. Es šādus video labprāt paskatos, jo tas palīdz augt un mācīties, kā arī parāda, ka neesam vieni.

Pazemināts muskuļu spēks 

Papildus lēnajai attīstībai bērniem ar dažāda veida ģenētiskām iedzimtībām ir hipotonus (pavājināta muskulatūra, vājas saites, pazemināts muskuļu spēks). Arī Teodoram Jurim jau pēc dzimšanas novērots vājš ķermenis un refleksi. Hipotonija bieži ir nezināmas izcelsmes. Zinātnieki uzskata, ka to var izraisīt traumas; vides faktori; vai citi ģenētiski, muskuļu vai centrālās nervu sistēmas traucējumi. Tāpēc vingrojumi atšķiras no parastiem vingrojumiem, tie ir mierīgi ar mērķi stiprināt. 

Bez audiālās stimulācijas, sejas masāžas, taktīlas stimulācijas (kur piedāvā dažādas faktūras, temperatūras, dziļo masāžu (arī mutē)), garšas un ožas stimulācijas, redzes stimulācijas, intelektuāliem vingrinājumiem (ar kartītēm un skaņām) Teodors tiek vingrināts šādi:

  1. Sasveicinos.
  2. Sarunājos, stāstu, ka Teodors vingros, veicinot uztveri.
  3. Izvingrinu, izkustinu, izmasēju rociņas un pēdiņas. Tās ne vienmēr patīk, ka aiztiek, tāpēc lieki neuzbāžos, ja šai nodarbei nav garastāvokļa. Jo no pieredzes, kad Teodors vispār neļāva rociņām pieskārties pārstimulācijas dēļ, mācos. Jāpanāk, lai muskuļi ir atslābināti stiepjot. Ja ir savilkti, tad no stiepšanas nav jēgas- tiek panākts tikai lielāks sasprindzinājums no pretošanās. 
  4. Lēnām, caur uztveri trenēju velšanos.
  5. Lieku pozā uz celīšiem, "bērna pozā", lai stiprinātu gūžas, augšstilbus.
  6. Vingrojumi uz bumbas: sānu stiprināšana, vēdera prese, stiepšana – kāju, muguras. 
  7. Sēdinu, jo viņam tas nav dabīgs process un ir jāmāca.
  8. Vingrojumi pēc brīvas izvēles, vērojot, kas Teodoram patīk , cik daudz viņš var, ļaujot arī paprotestēt. 

Stiepšana 

Pildot vingrojumus, maiga stiepšana bez pretestības ir ļoti svarīga, jo mazkustīgā dzīvesveida rezultātā, muskuļi, kas ikdienā netiek kustināti, var neizstiepties, kā rezultātā rodas deformācijas. Deformācijas Teodora gadījumā, augumam augot, var rasties arī vienkārši dēļ pavājinātā tonusa (gūžās, kājās, pēdās, rokās, krūšu kurvī). Stiept uz bumbas ir daudz vieglāk kā uz grīdas, jo bumba ir elastīga. 

Iemesls Teodoram Jurim

Mazkustība Teodoram ir pavājinātas uztveres dēļ, kas, savukārt, ir smadzeņu bojājuma rezultāts. Smadzeņu bojājums, savukārt, ir veidojies ģenētiskās informācijas trūkuma rezultātā 17 hromosomā, kas ir viena no atbildīgajām par smadzeņu attīstību. Sīkāk par Lis 1 šeit

Smadzeņu bijājuma rezultātā rodas epileptiskas lēkmes, kas var būt traucēklis attīstībai. Par to lasāms šeit.

Kustība

Kustības ir svarīgas ikvienam, tās dažādo ikdienu, veicina vielmaiņu, asinsriti, uzlabo stāju un gaitu. Tiek attīstīta sīkā motorika, kļūst raitāka, koncentrētāka domāšana. Vingrojumi, kustība ir ikdienas daļa ķermenim.

Teodoram patīk un to var redzēt video. Tam jāpatīk ir abām pusēm, tāpēc apbrīnoju specialistus. Tas ir liels darbs pareizi vingrināt gan bērnus, gan pieaugušos, gan iemācīt pašiem neatkarīgi vingrot. 

Sīkāk par bērnu celšanu ievērojot pareizu “hendlingu” lasāms šeit

Sākumā, protams, parūpējos par sevi. Rūpes par sevi ir daļa no rūpēm par bērnu. Tāpēc, mīliet savu dzīvi. Kā saka- priecājieties par to, kas jums ir un neskumstiet par to, kas jums nav. 

Teodora Jura mamma Aija Bērziņa

Par mums

Satiekot citus vecākus un bērnus ar īpašām vajadzībām, rodas plašāka skaidrība kā palīdzēt gan bērniem, gan vecākiem. Tāpēc Teodora Jura vecāki sadarbībā ar citu bērnu vecākiem ir izlēmuši veidot šo fondu.

Kontakti

Adrese: Misas iela 34-3, Rīga, LV-1058

Telefons: +371 22844298

E-pasts: [email protected]

Ziedojumu konts

LV34HABA0551044217340 
Banka: A/S “Swedbanka”, kods: HABALV2LV
„Teodora Jura fonds”
Reģ. Nr. 40008268573. 

 

©2024 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Teodora Jura fonds

Search