Blogs

Ģimeņu, kuras audzina bērnu ar īpašām vajadzībām, atbalsts

No šī gada 2.janvāra līdz aprīļa beigām nodibinājums “Teodora Jura fonds” realizēja projektu “Ģimeņu, kuras audzina bērnu ar īpašām vajadzībām, atbalsts”.

Projekta “Ģimeņu, kuras audzina bērnu ar īpašām vajadzībām, atbalsts”  mērķis ir ģimeņu lomas stiprināšana sabiedrībā, pašvaldību informēšana un ieteikumi. 

Tēvu grupa

Projekta ietvaros tika realizēta Tēvu grupa, kas paredzēta Latvijas ģimenēm, kurās aug bērni ar dažāda veida invaliditāti. Atbalsta grupā gūtais atbalsts, atziņas un pieredze veicinās ģimeniskas vides un vērtību veidošanu turpmākajā nākotnē ne tikai ģimenē, bet arī saskarē ar citiem cilvēkiem. 

Projekta viens no mērķiem sniegt psiholoģisku atbalstu un stiprināt tēvus, ģimenes, rosināt savstarpējos kontaktus tēvu starpā, vairot psihoemocionālo stabilitāti un ģimeņu sadraudzību tika realizēts. 

Atbalsta grupas 12 nodarbības notika attālināti Zoom platformā sestdienās no 23.01.20201 līdz 10.04.2021., laikā no pulksten 10:30 - 12:00 (90min)  11 tēviem, kas bija pieteikušies, bez papildus finansējuma no dalībniekiem, divu profesionālu specialistu (psihologa un psihoterapeita) vadībā. Vadītāji - Dr. Ernests Pūliņš-Cinis (ārsts-psihoterapeits, Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas un psihoterapijas klīnika) un Juris Zuitiņš (psihologs, psihoterapijas speciālists, RSU doktorants, strādājis ar tēviem, veicis pētījumu par tēvu lobu ģimenē ar neizārstējami slimu bērnu) profesionāli vadīja un virzīja grupu psiholoģiskam atbalstam un pašu izaugsmei, secinājumiem.

Tikšanās ar pašvaldības un ministrijas pārstāvjiem

Projekta ietvaros 15.04.2021. no plkst. 13.00 līdz plkst. 15.30. notika Rīgas sociālā dienesta, Labklājības departamenta, Labklājības ministrijas pārstāvju un Nodibinājums “Teodora Jura fonds” vecāku attālināta tikšanās, izmantojot Microsoft Teams platformu, kurā piedalījās 43 cilvēki.

Tiešsaistē pārstāvji klātesošos informēja par valsts un Rīgas pašvaldības atbalstu, pieejamajiem sociālajiem pakalpojumiem un palīdzību ģimenēm, kurās aug bērns ar īpašām vajadzībām. Tikšanās laikā klātesošie vienojās, ka šāda formāta tikšanās būtu jāturpina ar regularitāti 1x ceturksnī, lai uzlabotu savstarpējo komunikāciju, uzklausītu ģimeņu vajadzības un veicinātu informācijas apmaiņu par aktualitātēm. 

Pēc tikšanās Rīgas sociālā dienesta, Labklājības departamenta, Labklājības ministrijas sagatavotās prezentācijas tika izsūtītas vecākiem. 

  • Ja kāds, kurš ikdienā darbojas ar bēriem ar īpašām vajadzībām, vēlas saņem prezentācijas ar šī brīža (2021.04) aktuālajiem pakalpojumiem un atbalstu no Rīgas sociālā dienesta, Labklājības departamenta, Labklājības ministrijas, lūdzu, sūtiet pieprasījumu uz Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

Turpinājums un secinājumi

Ienākot ģimenē bērnam ar īpašām vajadzībām, tas ir liels slogs ģimenei. Tāpēc nereti cilvēki  nespēj adaptēties jaunajiem, apgrūtinošajiem apstākļiem un ģimene var sašķelties, paliekot vienam aprūpētājam. Lai no tā izvairītos, laikus ir jāsniedz psiholoģisks atbalsts ģimenēm, jo īpaši tēviem, uz kuriem tiek uzlikta liela ekonomiskā un sociālā atbildība.

Novērtējot emocionālā pārdzīvojuma intensitāti, nepieciešams ne vien emocionāls atbalsts, bet arī nopietnu psihisku un somatisku slimību profilakse. Tēvu grupas, psiholoģiskas ģimenes atbalsta grupas, brāļu un māsu atbalsta grupas, ģimenēs, kurās aug bērns ar īpašām vajadzībām, ir ļoti, ļoti svarīgas. 

Nodibinājums “Teodora Jura fonds” turpinās plānot atbalsta grupas, turpinās sarunas ar Rīgas sociālo dienestu, lai atbalsta grupas vecākiem būtu pieejamas un finansētas no pašvaldības budžeta. 

Tēvu aptaujas atbildes uz vienu no jautājumiem: Kādi ir Jūsu ieguvumi pēc grupas apmeklējuma?

  • Saprast, ka neesi palicis viens. Pat vismazākais atbalsts liek turpināt gan mūsu ikdienu, gan apgūt ko jaunu, gan dalīties ar pieredzi sava īpašā bērna audzināšanā.
  • Palīdzēja labāk apzināties, kādos virzienos man pašam pilnveidoties un kā citi tēvi risina problēmas, ar kurām ikdienā sastopas.
  • Esmu ieguvis mazliet vairāk mieru, harmoniju savā ritmā, apzinoties, ka tādi kā es ir vairāki.
  • Pēc šāda veida pasākumiem ir iespēja paskatīties no cita skatu punkta uz šī brīža situāciju.
  • Ļoti noderīga informācija, kas gūta no citiem.

Projektu vadītāji: Aija Bērziņa un Arina Brūvere. Paredzētais budžets Eur 1683,00 tika iztērēts Tēvu grupas vadītāju honorāram, iespējai tikties, tehniskajam nodrošinājumam un grāmatvedības pakalpojumiem.

* projektu “Ģimeņu, kuras audzina bērnu ar īpašām vajadzībām, atbalsts”, atbalsta Sabiedrības integrācijas fonds Latvijas valsts budžeta finansētās programmas “Ģimenei draudzīga pašvaldība” atklāta projektu ieteikumu konkursa “Atbalsts ģimeņu interešu pārstāvošo NVO pamatdarbības nodrošināšanai” ietvaros (projekta līguma Nr. 2020.LV/ĢDP/3/03/01).

#SIF_vietagimenei

Par mums

Satiekot citus vecākus un bērnus ar īpašām vajadzībām, rodas plašāka skaidrība kā palīdzēt gan bērniem, gan vecākiem. Tāpēc Teodora Jura vecāki sadarbībā ar citu bērnu vecākiem ir izlēmuši veidot šo fondu.

Kontakti

Adrese: Misas iela 34-3, Rīga, LV-1058

Telefons: +371 22844298

E-pasts: [email protected]

Ziedojumu konts

LV34HABA0551044217340 
Banka: A/S “Swedbanka”, kods: HABALV2LV
„Teodora Jura fonds”
Reģ. Nr. 40008268573. 

 

©2024 Your Company. All Rights Reserved. Designed By Teodora Jura fonds

Search